Spring naar inhoud

Dr. Panhuijsenstraat

R.M.A. Panhuijsen

Rudolf Maria Alphons Panhuijsen werd op 8 juni 1887 in Horst (L) geboren. Hij was zoon van een bekend medicus in Kerkrade. De heer Panhuijsen is van 1926 tot en met 1953 huisarts in Borne geweest. Hij stond bekend als een bekwaam en kundig medicus, die veel sympathie bij de Bornse bevolking verwierf. Als officier van gezondheid werd hij in 1939 gemobiliseerd. Na de mobilisatie hervatte hij in 1940 zijn praktijk in Borne en legde de basis van een omvangrijk net van illegaal werk. Zijn woning aan de Korte Wensinkweg 1 was daarvoor het middelpunt, een toevluchtsoord voor verzetsmensen, Joden, piloten en onderduikers.

Zieke vluchtelingen uit Duitsland, uit treinen gesprongen gedeporteerden, evacués, zij klopten nooit tevergeefs bij hem aan. Zijn vrouw was medewerkster van de Twentse afdeling van de spionagegroep 'Rolls Royce'.

Verraad zette op 15 februari 1945 de landwacht Almelo op het spoor van het woonhuis van de dokter.

Daar stond een voor die ochtend geplande vergadering met een belangrijk illegaal contactpersoon uit Hengelo (O) op punt van beginnen, toen 8 landwachters het huis omsingelden en bestormden.

Gelukkig kon de zwaarbelaste verzetsman via een raam in de woonkamer ontsnappen en uit handen van de Duitsers blijven. De rest, 13 in totaal, werden gearresteerd en overgebracht naar de synagoge in Enschede, waar een berucht SD-commando zetelde. Alle arrestanten hebben de oorlog uiteindelijk overleefd, en dat mag een wonder worden genoemd gezien de nietsontziende methoden van eerdergenoemde commando. Op 7 december 1953 vertrok de familie Panhuijsen - vader, moeder en 3 kinderen - uit Borne om zich in Perth (Australië) te vestigen.

Tot aan zijn pensioen is dokter Panhuijsen arts op de grote vaart geweest. Hij overleed in Perth op 16 augustus 1976.